Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κουνούπι… Ένα μεγάλο πρόβλημα


Οι έντονες κλιματολογικές αλλαγές (π.χ. η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η συχνότερη και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα κ.α.) ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, καθώς επίσης και οι διάφορες κοινωνικές - οικονομικές συνθήκες (π.χ.  υποβαθμισμένο περιβάλλον, γεωργικές πρακτικές κ.α.) αλλά και η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί παλαιότερα, συντέλεσαν στην δημιουργία ενός ραγδαίου μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος στο οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και στο αστικό περιβάλλον.
Επιπλέον η όχληση που προκαλούν τα κουνούπια, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει άμεσο αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων συντελώντας κυρίως στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην μείωση της παραγωγικότητας και στην αδυναμία της τουριστικής ανάπτυξης.
Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 2,500 περίπου είδη ανά τον κόσμο.
Τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα ενώ τα αρσενικά με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση.
Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα.
Όταν το κουνούπι ενηλικιωθεί τότε βγαίνει από τη ράχη της προνύμφης που φέρει μια σχισμή στο πάνω μέρος της και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το σώμα της για να επιπλεύσει στο νερό, πριν καταφέρει να πετάξει.

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από τη κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Στον άνεμο τα κουνούπια δεν παρουσιάζουν αντίσταση και με αυτόν μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα ερεθιστικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στη κοιλιά του και ανάλογα με τη ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα και έντονη ενοχλητική φαγούρα.

Τα κουνούπια αποτελούν πολλές φορές βάσανο στη διαμονή και εγκατάσταση του ανθρώπου σε αρκετά μέρη της γης. Έτσι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προφύλαξης, όπως κουνουπιέρες, απωθητικά υγρά, κρέμες αλλά και εξόντωσης, με διάφορα εντομοκτόνα, καθώς και αποξήρανση των διαφόρων βαλτότοπων και ελών.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την αναγκαιότητα Καταπολέμησης των Κουνουπιών για  την  προστασία της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την τουριστική ανάπτυξη κ.α.).
Η κύρια μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι η προνυμφοκτονία η οποία περιλαμβάνει πρώτα από όλα την καταγραφή  των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, την  επέμβαση με  ψεκασμό  εφόσον κρίνεται απαραίτητο, από ειδικό συνεργείο, με την χρήση κατάλληλων σκευασμάτων, τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών στις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών
Ας δούμε όμως τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μειώσουμε τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Συγκεκριμένα έχουμε:
Διάφορα αντικείμενα που συγκρατούν νερό και είναι διασκορπισμένα στις αυλές των σπιτιών ή στις βεράντες μας όπως π.χ. τα διάφορα παλιά οικιακά σκεύη, βαρέλια, κουβάδες – τενεκέδες, παλιά μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων κ.α.
Σιντριβάνια και πισίνες που τυχόν υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών
Στάσιμα νερά στα πιάτα από τις γλάστρες  
Οι μη αεροστεγώς κλειστές αποχετεύσεις των σπιτιών και η έλλειψη σίτας στους σωλήνες εξαερισμού
Τα τσιμεντένια αυλάκια απορροής όμβριων υδάτων
Φρεάτια ακάλυπτα ή καλυμμένα με σχάρες
Οι υδρορροές των σπιτιών που πολλές φορές συγκρατούν νερό
Τα πλημμυρισμένα υπόγεια των οικοδομών
Οι σχάρες στις ράμπες  καθώς επίσης και τα παλιά μεταχειρισμένα λάστιχα των αυτοκινήτων που συγκρατούν νερό
Χώροι συγκέντρωσης οικιακών λυμάτων ή «Βιολογικοί καθαρισμοί»
Προνύμφες κουνουπιού



2 σχόλια:

  1. Ενα μεγαλο προβλημα που την λυση του ξερουν μονο οι γεωπονοι και οχι αλλες ιδικοτητες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την σελίδα http://axivenpestcontrol.gr/pestpedia/kounoupi/ πολλές πληροφορίες για το κουνούπι. Έχει γραφτεί απο γεωπόνο που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα χρόνια. Έχει γυρίσει στην κυριολεξία όλη την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή