Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τι ξέρετε για τους κοριούς;


Τι είναι οι Κοριοί:
Πρόκειται για ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές αιμομυζητικό έντομο που μοιάζει με κινούμενους κόκκος φακής. Τσιμπά την νύχτα, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια.

Τους κοριούς ή τα αυγά τους συνήθως τους μεταφέρουμε  με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα και ότι άλλο μεταφέρουν άτομα που ταξιδεύουν. Τα συγκεκριμένα έντομα μεταφέρονται στα σπίτια μας από κοιτώνες του στρατού, ξενοδοχεία, παιδικές κατασκηνώσεις, θέατρα, αεροπλάνα, σκάφη, τρένα, λεωφορεία και άλλους δημόσιους χώρους. Όταν εγκατασταθούν στο σπίτι είναι εύκολο να διαδοθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Δεδομένου ότι οι κοριοί τρέφονται με το αίμα, η καθαρότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας και μπορεί να υπάρχει προσβολή και να τους εντοπίσουμε οπουδήποτε, από ένα πολυτελές ακριβό ξενοδοχείο, μέχρι το στρατόπεδο.


Οι κοριοί εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα σ' όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τα πιο κοινά είδη κοριών είναι τα Cimex, πχ. Cimex lectularius, τα οποία προσαρμόζονται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον.


Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών. Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση περίπου σε τέσσερις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν θερμόαιμα για να τσιμπήσουν και να τραφούν, τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι μήνες  χωρίς τροφή.

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του χρειάζεται πέντε γεύματα αίματος. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά, γιατί ο κοριός φροντίζει να αναισθητοποιεί το σημείο με ουσίες που εκκρίνει.

Μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των κοριών σε ένα χώρο, συνδέεται  άμεσα με την Ηπατίτιδα Β’, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση η καρκίνο του Ήπατος. 

Η ενόχλησή τους περιορίζεται κυρίως στην φαγούρα και στις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα τους. Αυτό προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση στο σάλιο που εκκρίνεται στην πληγή ενώ τρώνε.


Προσοχή: Μετά την καταπολέμηση τους με όλες τις μεθόδους, είναι υποχρεωτική η απομάκρυνση των νεκρών παράσιτων και των παραγώγων τους, με εξειδικευμένα  Συστήματα Εξυγίανσης,  ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση του χώρου με αλλεργιογόνους  μολυσματικούς παράγοντες, που δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας.


Εξαπλώνονται με ευκολία και η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη με αποτέλεσμα ο αριθμός των περιστατικών εμφάνισής τους να αυξάνεται γρήγορα.

Το κλειδί στη λύση του προβλήματος είναι η αύξηση της γνώση που πρέπει να έχουν οι Επαγγελματίες Επιστήμονες , ώστε να μπορούν να αναζητούν τα σημάδια, προκειμένου να εντοπίσουν εστίες κοριών αλλά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα από την στιγμή που θα εντοπιστεί.

Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος –Αρχιτέκτων τοπίου
τηλ. 693-2251253
bioapentomosi@blogspot.com


Το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευτεί στην σελίδα http://cleaningnews.gr/?p=4250


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου