ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

Blatella germanica
Tο πιο γνωστό και διαδεδομένο είδος στο κόσμο. Το μήκος των τέλειων εντόμων είναι μόλις 10-16 χιλιοστά. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο ενώ τα θηλυκά είναι πιο σκούρα. Σε ευνοϊκές συνθήκες  το έντομο μπορεί να ζήσει τρεις μήνες. Ένα θηλυκό μπορεί να ωοτοκήσει 4-8 φορές από 40 αυγά κατά μέσο όρο τη φορά. Ζει σε μέρη που του εξασφαλίζουν ζέστη, υγρασία και τροφή, όπως κουζίνες, εστιατόρια, καταστήματα τροφίμων κ.α.

Blatta orientalis
Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 20-27 εκατοστά και χρώμα ομοιόμορφα ερυθροκαστανό προς το μαύρο. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες ζει έξι μήνες. Κάθε θηλυκό παράγει κατά μέσο όρο 8 ωόσακκους που περιέχουν συνήθως 16 αυγά. Προτιμά δροσερό περιβάλλον γύρω στους 20-29 ο C. Βρίσκεται στα υπόγεια, στους αγωγούς αποχέτευσης, τους βόθρους, αποθήκες, πίσω από ντουλάπια, κάτω από πατώματα.

Η συνήθεια των κατσαρίδων να τρέφονται με τροφές και περιττώματα,  η μετακίνησή τους από σπίτι σε σπίτι, καθώς και η ικανότητά τους να μεταφέρουν παθογόνα στον άνθρωπο τις κατατάσσει στα πολύ επικίνδυνα έντομα για την υγεία μας.