ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ
Ο ρυγχωτός κάνθαρος Rhyncophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι) και η πεταλούδα Paysandisia archon αποτελούν σοβαρά προβλήματα των φοινικοειδών.
Είναι έντομα ξυλοφάγα και ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος επειδή ζουν και τρέφονται μέσα στον κορμό των φοινίκων και στις βάσεις των φύλλων.
Τα έντομα μεταναστεύουν και προσβάλλουν υγιείς φοίνικες κατά τους ζεστούς μήνες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΖΗΜΙΕΣ
Επειδή τα έντομα αυτά ζουν μέσα στον κορμό και τρέφονται με το εσωτερικό ζωντανό μέρος του φοίνικα, δυσχεραίνεται η θρέψη του δέντρου. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρείται η σήψη του κορμού που τελικά οδηγεί στη σήψη του.
Συνήθως τα συμπτώματα δεν είναι ορατά από την αρχή της προσβολής. Χαρακτηριστικά είναι τα ίχνη από αποχωρήματα εντόμων μαζί με ινώδη ιστό του φοίνικα, φαγώματα στα φύλλα καθώς και οπές στη βάση των φύλλων ή στις τομές των παλαιών φύλλων.
Η κάμψη των φύλλων (γωνία φύλλων με τον κορμό >90 μοιρών) υποδεικνύει μεγάλη παρουσία εντόμων και συνήθως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η χημική καταπολέμηση περιλαμβάνει προληπτικές επεμβάσεις με
εντομοκτόνα (ιδίως μετά το κλάδεμα) ώστε να αποτραπεί η ωοτοκία, καθώς και θεραπευτικές επεμβάσεις στα προσΠπροσβεβλημένα δέντρα με έγχυση εντομοκτόνων στις οπές και η χρησιμοποίηση διασυστηματικών εντομοκτόνων.
Τρόπος δράσης:
Η εφαρμογή των εντομοκτόνων γίνεται κυρίως στην κορυφή του φοίνικα, αφού έχουμε ετοιμάσει στο βυτίο το μείγμα εντομοκτόνου –μυκητοκτόνου –προσκολλητικού και το έχουμε αφήσει να ομογενοποιηθεί. Ανοίγουμε τη βάνα τόσο ώστε η πίεση να μην είναι και πολύ μεγάλη αρχικά και δημιουργείται υπερχείλιση έξω απ’ το φοίνικα και το αφήνουμε να τον λούσει έως ότου παρατηρήσουμε απορροή του διαλύματος τουλάχιστον στα 2/3 του κορμού. Αυτό σημαίνει ότι για μεγάλης διαμέτρου ή μεγάλου ύψους φοίνικες μπορεί να απαιτηθεί έως και 30 λίτρα διαλύματος, επιτυχής εγκατάσταση θεωρείται αυτή όπου το διάλυμα δεν διαφεύγει καθόλου απ’ τα φύλλα και μόνο με τις δυνάμεις συνάφειας γλείφει το κορμό σε όλο του το μήκος και το περιμετρικό πλάτος, δεν διαφεύγει δηλαδή από κεκλιμένα κλαδιά απορρέοντας κάτω της συγκόμωσης διαμέσου του αέρα (αν και δεν είναι και τόσο σημαντικό αν το μεγαλύτερο ποσοστό διαρρέει στο φοίνικα) γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το σωστό κλάδεμα.
Συχνότητα:
Η εφαρμογή αυτή πρέπει να γίνεται σε όλους τους προσβεβλημένους φοίνικες και στους γύρω απ’ αυτούς σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ταυτόχρονα εντός 2-3 ημερών και να επαναλαμβάνεται κάθε 12-14 ημέρες και το κάθε σετ εφαρμογών να έχει 3-4 επαναλήψεις ώστε να επιτυγχάνεται απόλυτη θνησιμότητα σε όλες τις γενιές και όλα τα στάδια του εντόμου στην κάθε περιοχή εφαρμογής.
Έλεγχος:
Μετά την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, η κάθε περιοχή θεωρείται καθαρή και επιτηρείται για τυχόν υ ποτροπιασμό. Επειδή όμως αυτό δεν μας διασφαλίζει από τυχόν επαναπροσβολή από γειτονικές περιοχές θα πρέπει να στηθεί ένα δίκτυο σε επίπεδο νομού και περιφέρειας και να ακολουθηθεί συγκεκριμένη τακτική όπου θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τη γενικότερη στρατηγική και το κλειδί για την επιτυχία θα είναι ο απόλυτος και διαρκής έλεγχος των περιοχών.
H καταπολέμηση είναι πολύ απλή αλλά θέλει συντονισμό των υπηρεσιών, διότι ακόμη και ένας μικρός πληθυσμός να παραμείνει ζωντανός η όλη προσπάθεια θα έχει αποτύχει.
Πλεονεκτήματα:
Χαμηλό κόστος επέμβασης
Μειονεκτήματα:
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι χαμηλή. Σε περιπτώσεις που έγιναν επεμβάσεις με χημικά μέσα το σκαθάρι παρατηρήθηκε ξανά στα ίδια φυτά.
Είναι τοξικά για το περιβάλλον, τα θηλαστικά - πτηνά - ερπετά και κάποια έχουν καταργηθεί ως καρκινογόνα.
Η αντίδραση του φοινικοειδούς μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που να ασπρίσει στη βάση του. Για αντίστοιχη γεωργική χρήση η ίδια ποσότητα φαρμάκου χρησιμοποιείται για 1000 – 2000 m2 με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας καθώς είναι νευροτοξικό.
Τονίζεται η σημασία της ορθολογιστικής χρήσης (π.χ. κατάλληλη δόση, συχνότητα χρήσης και η εναλλαγή δραστικών ουσιών) των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τον εχθρό - στόχο, τοξικότητας στο φυτό, στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η βιολογική καταπολέμηση του Rhynchophorus F και του λεπιδόπτερου Paysandisia A. γίνεται με την μέθοδο των εντομοπαθογόνων νηματωδών και είναι κυρίως προληπτική η οποία βασίζεται στη χρήση σκωλήκων, του είδους Steinernema carpocapsae. Eίναι απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και μέχρι τώρα έχει δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Τρόπος δράσης:
Οι νηματώδεις ψεκάζονται και διασπείρονται στη στεφάνη των φοινικοειδών που είναι το ευαίσθητο τμήμα τους. Φέρουν βακτήρια που είναι θανατηφόρα για το ρυγχοφόρο. Όταν οι νηματώδεις έλθουν σ' επαφή με τα έντομα, εισχωρούν στο εσωτερικό τους από το στόμα με τη τροφή (τα ακμαία και οι νεαρές προνύμφες τρέφονται από τα φύλλα), ή από την έδρα. Στο εσωτερικό του σώματος των εντόμων απελευθερώνονται τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και θανατώνουν τα έντομα.
Οι νηματώδεις μπορούν να ζήσουν χωρίς τη παρουσία του εντόμου στον ψευδοκορμό του φοινικα, μέχρι 30 μέρες. Η δραστηριότητά τους παραμένει υψηλή μόνο για 15-20 μέρες. Μετά μειώνεται δραστικά και πρέπει να γίνει νέα επέμβαση.αν συνδιαστούν με χυτοζανη (σκευασμα biorent) τα αποτελεσματα είναι πολύ καλύτερα
Οι νηματώδεις μπορούν να ζήσουν χωρίς τη παρουσία του εντόμου στον ψευδοκορμό του φοινικα, μέχρι 30 μέρες. Η δραστηριότητά τους παραμένει υψηλή μόνο για 15-20 μέρες. Μετά μειώνεται δραστικά και πρέπει να γίνει νέα επέμβαση.αν συνδιαστούν με χυτοζανη (σκευασμα biorent) τα αποτελεσματα είναι πολύ καλύτερα
Δεντροχειρουργική για τους φοίνικες
Ακόμα ένας τρόπος καταπολέμησης του σκαθαριού των φοινικών.
Δεντροχειρουργική στους φοίνικες, παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες από έναν προσβεβλημένο φοίνικα πριν και μετά την επέμβαση.
Δεντροχειρουργική στους φοίνικες, παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες από έναν προσβεβλημένο φοίνικα πριν και μετά την επέμβαση.
Εδω βλέπουμε τον προσβεβλημένο φοίνικα μετά την επέμβαση όπου διακρίνονται οι στοές των σκαθαριων
Πρόκειται για νέα επιστημονική μέθοδος, οικολογικά συμβατή με το περιβάλλον.
ενδείκνυται για την απολύμανση της καλλιέργειας των δένδρων (ειδικά των Φοινικοειδών) λόγω της αποτελεσματικότητας που έχει χωρίς όμως να βλάπτει το ίδιο το δέντρο. Καθαρίζεται το φυτό από όλη την φυλλική επιφάνεια έως να φτάσουμε στην «καρδιά» και δεν μενει κανένα ζωντανό έντομο.
.
Τρόπος δράσης:
Με αυτή την μέθοδο επιτυγχάνεται η καταπολέμηση του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού Rhynchophorus ferrugineus και της πεταλούδας Paysandisia archon , προκαλώντας την εξόντωση τους, κατά τρόπο αποτελεσματικό αλλά και οικολογικό, αποφεύγοντας έτσι την ρίψη φυτοφαρμάκων που τόσο πολύ έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια, με την ανεξέλεγκτη χρήση τους.
Συχνότητα:
Μονο μία φορά μπορέι να την πραγματοποιήσουμε
Πλεονεκτήματα:
· Είναι οικολογική γιατί δεν χρησιμοποιεί Φυτοφάρμακα, Χημικά , Παθογόνους Οργανισμούς, , ακίνδυνη για τον άνθρωπο για τα φυτά και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον .
· Είναι ασφαλής γιατί δεν εκπέμπει ακτινοβολίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελευθέρα σε δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους.
· Είναι αποτελεσματική 100%
Μειονεκτήματα:
· Υψηλό κόστος επέμβασης
· Έχει σημαντική επίπτωση στην αισθητική του φυτού για σημαντικό χρονικό διάστημα
· Έχουμε «αποκάλυψη» του φυτού κάνοντας το ευάλωτο σε επαναπροσβολές από έντομα. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για κάλυψη του φυτού με δίχτυ για προστασία του
Γ